Afstand 330km

Rondje Provincie; 330 km langs de provinciegrenzen

De Tocht van Groningen. Deze afstand volgt min of meer de provinciegrenzen van Groningen. Een tocht die al menig wielrenner heeft gemaakt, maar die nu officieel tot klassieker is gebombardeerd.
Bekend zijn de Elfstedentocht, het Rondje IJsselmeer en andere “klassiekers”, maar de Ronde van Groningen ontbreekt hier nog. Met vertrek en finish in de stad Groningen, toevalligerwijs vlakbij de grens met Drenthe gelegen, is dit een absoluut schitterende en diverse tocht.

De start

Na de start verlaat men de stad via de Hoornse Plas en het Paterswoldsemeer. Vervolgens gaat het langs de provinciegrens richting het zuidoosten, richting de Groninger Veenkoloniën. In de 17e eeuw is dit gebied grotendeels ontveend en kenmerkend zijn de grote hoeveelheid kanaaltjes. Hierbij passeert men onder andere de lintdorpen Musselkanaal en Stadskanaal om uiteindelijk terecht te komen in Ter Apel. Vanaf dat moment is de grens niet meer Groningen-Drenthe, maar Groningen-Duitsland. De koers gaat nu naar het noorden door de gemeente Westerwolde en de route gaat onder andere dwars door het vestingdorp Bourtange. Dit gebied ligt weer op zandgrond en wordt gekenmerkt door lichte glooiingen, bebossing en kleine meanderende riviertjes. Verder in het noorden kom je uit in Nieuweschans. In vroegere tijden een belangrijke “schans” aan de Dollard, maar door inpoldering tegenwoordig wat verder landinwaarts gelegen. Om het water te bereiken, moet nog doorgefietst worden tot Nieuwe Statenzijl.

Richting het noordwesten

Vanaf Nieuwe Statenzijl gaat de route verder richting het noordwesten. En langs een nieuwe grens, namelijk Groningen-Dollard en Eems. Hier passeert men wat in vroegere tijden de Graanrepubliek van Nederland was. Een niemandsland. Hier en daar een statige boerderij, en verder vooral akkers zover als het oog reikt. Nergens was in die tijd het verschil tussen arm en rijk zo groot als hier. Als de wind hier ongunstig staat, zal dit waarschijnlijk het zwaarste deel van de route zijn. Bij het mooie historische dorpje Termunterzijl verandert de omgeving weer. Langs de dijk komt men weer in de bewoonde wereld. De route doet Delfzijl aan en de dijk langs de Eems verder naar het meest noordelijke puntje van de tocht, de Eemshaven. Voor diegenen die het niet meer zien zitten, kan hier de boot naar Borkum worden gepakt, de anderen vervolgen de route langs de Waddenzee.

Naar de Groningen Waddenzee

Dit betekent een nieuwe grens, namelijk Groningen-Waddenzee. Om logistieke redenen volgt de route hier niet helemaal de provinciegrens, want dan zouden we ook enkele kleine waddeneilanden moeten bezoeken. De dijk volgend komen we uit in Noorderpolderzijl, de kleinste open zeehaven van Nederland en volledig afhankelijk van de getijden. Een klimmetje boven op de dijk is zeker de moeite waard en vanaf die plek heb je ook een mooi uitzicht op de Waddeneilanden. Na Noordpolderzijl volgen er nog vele kilometers langs de dijk om uiteindelijk, over een uitgestrekt defensieterrein uit te komen in Lauwersoog. De grens met Friesland.

De route naar het Lauwersmeer

Vanaf Lauwersoog volgt de route het Lauwersmeer naar het zuiden, naar de plek waar het Reitdiep in het Lauwersmeer uitkomt: Zoutkamp. Via verschillende zijlen (sluizen) als Lauwerzijl en Pieterzijl, en het Van Starkenborghkanaal kom je terecht in het Westerkwartier. Een van de oudste cultuurlandschappen van Nederland.

Vanaf daar is het langs de grens van Drenthe nog een klein stukje terug naar het voormalig Suikerunieterrein in de stad Groningen en daarmee komt er een einde aan het rondje langs de provinciegrenzen van Groningen.

Nu begint het Nagenieten... Een warm onthaal, een heerlijke pasta, een koud drankje, een aandenken, een foto en vele verhalen.

Aandachtspunten

  • Deze route is niet gepijld. Een goede navigatie (via telefoon, garmin, Wahoo, mio, etc.) is dus
  • Zorg indien nodig voor een extra energie voor je fietscomputer
  • Bij vertrek is het nog donker. De verkeersregels volgend is het dan dus ook verplicht om goede verlichting bij je te hebben, voor zowel de eigen veiligheid als die van anderen. Het is bovendien belangrijk om te weten dat de provinciegrenzen niet altijd gelijk lopen aan goed verlichte brede wegen.
  • Een technisch goed verzorgde fiets is onontbeerlijk voor een tocht van deze afstand. Start 03.00 uur. Locatie open vanaf 02.30 uur.
  • 4 verzorgingsposten: volledig verzorgd.
  • Hulpmotoren op de route voor assistentie
  • Bezemwagen aanwezig
  • tassen/kleding wissel in Noordpolderzijl
  • Inclusief vers bereide lunch onderweg bij Noordpolderzijl
  • Bij uitrijden als aandenken een Gratis Uniek TKP Tocht van Groningen 330km 2020 aandenken.
  • sluit finish: 17.30 uur.

Welke route ga jij fietsen?

Blijf altijd op de hoogte

en schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Actueel

Zijn we al vrienden?

Copyright © 2020 TKP tocht van Groningen. Realisatie: Internetbureau Praes.