110 km route

De 110 van dit jaar

De Tocht van dit jaar gaat zo snel mogelijk de ommelanden in! Via Hoogkerk gaat de koers via Aduarderdiep naar het noorden. .

Na de oversteek over het Van Starkenborghkanaal gaat de route een van de oudste cultuurlandschappen van Europa in: het Reitdieplandschap. Daar waar vroeger de Hunze liep is inmiddels, sinds de 13e eeuw, het Reitdiep gekanaliseerd. Dit diep zorgt er, tot op de dag van vandaag, dat de stad is verbonden met de Waddenzee. Traditionele Klippers & kotters zie je er nog steeds varen! Beide het landschap eromheen als het diep zelf, zijn door de jaren heen gevormd door het leven, en de cultuur, van de mensen die daaraan woonden. En andersom natuurlijk ook! .

De route volgt het Reitdiep van Garnwerd tot aan Zoutkamp. Onderweg kronkelt de route langs verschillende stille getuigen van de eeuwenoude Groningse cultuur, zoals de strategisch gelegen kokersluis bij Aduarderzijl. Of iets verderop de hooggelegen kerk van Ezinge, beide uit de 14e eeuw! De vele terpdorpen, wierden & dijken die je langs de route ziet maken, samen met deze oude bouwwerken, het cultuurlandschap.

Via Saaksum en Oldehove vervolgt de route naar Electra, langs de Waterwolf. Het eerste elektrische gemaal van Nederland, welk in 1920 in gebruik werd genomen om de provincie droog te houden. Vervolgens komt de route aan in Zoutkamp, dat tot aan de afsluiting van de Lauwerszee in 1969, een vissershaven was. Mocht je nog geen pauze hebben gehouden, Zoutkamp is uitgerust met meerdere terrassen en een viskraam!

Na Zoutkamp gaat de route, via een klein paadje over een prachtige groen witte stalen ophaalbrug uit 1879 verder. Op naar Leens. Aan het eind van Leens ligt het prachtige landgoed Verhildersum aan de route, bereikbaar via een gravelommetje! De bordjes gaan er om heen, maar in de .gpx zit hij nog verscholen, opletten dus!

Via Wehe-den-Hoorn, naar Molenrij, Kleine huisjes en dan Pieterburen. En dan is het erop of eronder. Noordwaarts naar de dijk, hoe zal de wind staan? Een heel jaar training, de duurste fiets of banden zonder binnenbanden, maakt allemaal niet uit. Deze 10 kilometer zijn we allemaal speelbal van de wind en is het karakter wat telt.

In Noordpolderzijl is het welverdiende terras van T’Zielhoes, naast de spuisluis. En voor wie even over de dijk kijkt: daar zie je de kleinste zeehaven van Nederland. Vanaf hier gaan we weer richting Stad. Via Warffum recht naar Onderdendam. Als je net wind tegen had langs de dijk, is de kans groot dat je in rap tempo over de brede bochtige weg naar het zuiden kunt. De koers wordt richting Winsum gezet over de Trekweg naar Onderdendam. Hier werden vroeger de schepen gejaagd, mocht er geen wind zijn.

Vervolgens is het kronkelen door Winsum, en via Garnwerd op naar het suikerunieterrein!

Blijf altijd op de hoogte

en schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Copyright © 2020 TKP tocht van Groningen. Realisatie: Internetbureau Praes.